Синдикалистът Ваня Григорова коментира антикризисните мерки: Какво значение има дали ще

...
Синдикалистът Ваня Григорова коментира антикризисните мерки: Какво значение има дали ще
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Какво значение колко милиарда от бюджета ще дадем, ако не се усети от гражданите

Синдикалистът Ваня Григорова разяснява антикризисните ограничения: 

Какво значение има дали ще дадем 2 или 4 милиарда от държавния бюджет на юридически лица, в случай че не бъде усетено това от българските жители, попита реторично икономистът от КТ " Подкрепа " Ваня Григорова след днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

По време на тристранката от синдиката са повдигнали тематиката за неналичието на механизъм и условия средствата за обезщетения, които ще бъдат отпуснати към юридически лица, тъй че те да се отразят и върху приходите на заетите в тези бизнес организации.

" В момента изпитваме невероятни компликации да накараме част от работодателските организации - предприятия на локално равнище - да съблюдават Кодекса на труда и Закона за решаването на груповите трудови разногласия. Добре знаем, че има механизъм за увеличение на минималната работна заплата, само че няма механизми останалите заплати да бъдат обновени, предвид на това да покриват към момента увеличаващата се инфлация, което се случва на инат на уверенията на някои ръководещи. Нямаме никаква опция тази инфлация да се редуцира през увеличение на приходите на жителите, с цел да може те да посрещнат по-високите цени.

Тя описа за съответен случай с немската Liebherr, където ръководителят на локалната секция на КТ „ Подкрепа “ от един месец не е допускан до работното си място: " Въпреки че, би трябвало да подчертаем, инспекцията по труда направи всичко допустимо да се съблюдава законът. Има издадени наставления и наказания на работодателя, той ще си ги заплати, само че няма да седне с служащите, с цел да контракти по-високи хонорари ". 

По време на тристранната среща са били разисквани четири законопроекта, като два от тях засягат промени в Кодекса за обществено обезпечаване. Първият, импортиран от министъра на финансите Асен Василев, е за въвеждане на нова опция за в допълнение пенсионно обезпечаване, което се прави по европейски разпореждания.

" Съображенията на КТ „ Подкрепа “ са, че не можем да изчислим какъв е коефициентът на заменяне на приходите след пенсиониране, тъй че да можем да преценим ще сработи ли този модел. Всъщност това допуска в допълнение пенсионно обезпечаване в спомагателни фондове и ние се притесняваме, че страна, в която болшинството не се обезпечава в допълнение, заради елементарния факт, че няма свободни парични средства, това не може да се чака да помогне в допълнение на пенсионните заплащания на българските служащи ", съобщи Ваня Григорова.

Според нея по-големият проблем по законопроект на Василев е, че държавните институции като цяло не разполагат с данни за заплащанията от частни пенсионни фондове, тъй че да се реши какви са действителните пари от пенсионната система, получавани от българските пенсионери: " Получихме увещание от страна на Асен Василев, че се вършат промени, които ще доведат до това тези спомагателни заплащания от частните пенсионни фондове да бъдат включени в данните, които получава Национална агенция за приходите, тъй че да можем да вършим политика, основана на данни. "

Другият законопроект, засягащ Кодекса за обществено обезпечаване, е импортиран от депутатите от Движение за права и свободи. " По-скоро той беше отритнат, КТ „ Подкрепа “ е " за ", само че в последна сметка решението е на Народното събрание ", сподели икономистът от синдикалното съдружие.

За Закона за лечебните заведения Ваня Григорова разяснява:

" Предложението на ГЕРБ е в закона да бъдат заложени съответни равнища на възнаграждение на здравните експерти. КТ „ Подкрепа “ изрази поддръжката си за този законопроект, въпреки и той да е израз на двуличие към част от представителите на ГЕРБ, които можеха да подсигуряват това предходната година, само че не го направиха. Имаме потребност от гаранция, че заложените равнища на хонорари в груповия трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “ най-накрая ще бъдат изпълнени. Това, което залагаме в груповия трудов контракт, постоянно не се ползва в огромна част от лечебните заведения, което води до огромната степен на незадоволеност при медицинските служащи. За страдание считаме, че това наше искане няма да бъде изпълнено. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР